Mat och dryck

Turkiet har mycket gott att bjuda på i matväg. De flesta känner nog till kebab, men det turkiska köket innehåller så mycket mer. De flesta maträtter och tillberedningssätt har många hundra år på nacken och har därför tagit inspiration från en mängd olika kulturer. Många av maträtterna utvecklades och förfinades i de kejserliga hoven eller fördes in i landet via handelsmän, då Turkiet låg i en viktig handelsväg mellan Europa och Asien. Du har alltså möjlighet att äta riktigt gott under din vistelse i Turkiet och priserna är låga.

Vanliga maträtter

Kebab är som nämnt den mest kända turkiska maträtten och går att köpa precis överallt i landet. Döner kebab består av lamm, kyckling eller oxkött som serveras tillsammans med franskbröd. Kebaben liknar nog mest den som vi är vana vid hemifrån. Iskender kebab har i sin tur namngetts av Alexander den Store och har nästan samma innehåll som Döner. Här serveras dock köttet på en bädd av brödtärningar, tomatsås och yoghurt. Sis kebab är kött och grönsaker på spett.

Meze är en annan maträtt som börjar få genomslag också i Sverige. Meze är smårätter som serveras tillsammans med bröd och rätterna innehåller grönsaker, kött och kryddor. Beroende av var i Turkiet du befinner dig ser meze olika ut. Till maten dricks raki. Du bör också pröva köfte som är avlånga turkiska köttbullar av lammfärs. Casserole är en traditionell gryta med kyckling, kött, skaldjur och grönsaker. De flesta restauranger har sin egen version av casserole, så prova gärna på olika ställen.

Drycker till maten

Vanligtvis dricker man vatten, men Turkiet producerar också egna ölsorter, som den mest kända Efos. Efos är ett ljust, lättdrucket öl som går bra ihop med maträtternas alla smaker. Turkiet producerar också eget vin, även om traditionen bara sträcker sig bak till 50-talet. Man har både importerade druvor och de egna druvorna Bugazkere och Ökusgözu. Yakut sägs vara det bästa vita vinet. Som nämnt dricks också Raki, en anisbrännvin som liknar grekernas Ouzo.

Kaffe dricks i små koppar och är mycket starkt. Om du beställer en kopp kaffe får du välja mellan olika grader av söthet, där Sade är utan socker och Sekerli betyder mycket socker. Shaite är också mycket vanligt och även detta intas i väldigt små glas.

Restaurangtips

En av de mysigaste restaurangerna i Alanya är Marina. Med utsikt över hamnen kan du njuta av ett riktigt bra urval av meze, till bra priser. Vill du pröva det turkiska köket i Side bör du besöka Ocakbasi som serverar den bästa mezen i hela staden. Här hittar du också en mycket god kebab vid namn Tezti. Kebaben tillagas i en lerkruka, som vid serveringen krossas.